3a edició. NATURES’21

Edició #3: 
dies 2 i 3 d’octubre 2021
dies 9 – 12 d’octubre 2021
dies 22 i 23 d’ctubre 2021

Amb la participació de:
Maria Garganté, Col·lectiu Lamajara Danza, Joan Català, Carola Ortiz i grup, Fina Miralles, Mireia Torrent, Nil Nebot, Estitxu Arroyo, Jo Milne, Anna Fontanet, Montse Álvarez, Maya Bodiley i Lorenzo Avolio, Sophie Kasser i Gráinne O’Carroll, Jaume Amigó, Mar Serinyà Gou, Cor Galindaina.

:: Jornada amb públic – Dissabte 2 d’octubre ::

CONVERSA

Tradició i modernitat artística en el món rural / MARIA GARGANTÉ

Varem començar amb la xerrada amb la historiadora de l’art Maria Garganté, qui parlar sobre la relació entre l’art i el territori en l’actualitat, així com els vincles que s’estableixen entre tradició i contemporaneïtat en l’entorn rural.

ACTUACIONS INTEGRADES EN EL PAISATGE


Labranza / COL·LECTIU LAMAJARA DANZA

Labranza és un reflex del camp, de la seva gent i de les seves formes de fer, plenes de vitalitat humana. Un lloc per a la contemplació de la identitat rural de cada un de nosaltres, on es busca l’essència del moviment. Una mirada sobre la relació existent entre “ésser-camp” i “ballarí-cos”.

Pelat / JOAN CATALÀ

Pelat és una proposta que esborra les fronteres entre la dansa, el circ, el teatre i la performance; entre públic i espectacle. Una revisió natural de tècniques artesanals i records propis. Una mostra canviant i única com a resultat de la interacció amb l’espectador.

Pecata Beata / CAROLA ORTIZ I GRUP

Pecata Beata és el tercer àlbum com a compositora i productora de la cantant i clarinetista, on ha musicat poemes d’escriptores catalanes com Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Víctor Català i Anna Gual, entre d’altres, per celebrar, a través dels seus versos, l’univers femení de la seva terra

:: Jornada amb públic – Diumenge 3 d’octubre ::

CONVERSA

La Fina sembra, que uns altres ja recolliran / FINA MIRALLES (Cadaqués)

La segona jornada de NATURES’21 va començar amb una conversa amb la reconeguda artista Fina Miralles, una de les pioneres en l’art de l’acció o performance art i de l’art conceptual català. Ens va parlar de la importància de la natura en la seva obra artística, sobre l’art, la vida i la natura,  i com aquesta relació ha anat variant amb el pas del temps.

TALLER

Percepció, cos i paisatge / MIREIA TORRENT (Barcelona)

Treballant des de la consciència sensorial, en aquest taller abordarem l’exploració de vivències que ens permetin interactuar amb el que el paisatge ens ofereix. La riquesa de l’entorn i del propi cos ens portarà a obrir-nos a experiències corporals des de la percepció i l’expressió espontània del moviment. Un viatge cap al moviment guiat per les sensacions i la creativitat.
Taller obert a tothom.

RECORREGUT D’INTERVENCIONS ARTÍSTIQUES

Fites / NIL NEBOT (Barcelona)

Anomena la seva pràctica Art Neo Rupestre, amb cert caire irònic. Aquesta consisteix a utilitzar per a la creació artística únicament els materials que poden ser trobats en entorns naturals. Al bosc Nil descobreix l’espai ideal per poder crear un art que té una forta connexió amb l’essència primària de l’ésser humà. Reconquesta la independència de tot el que és artificial, arribant a produir pinzells, pintura i totes aquelles eines necessàries per crear un “art sostenible”. A la naturalesa hi troba la seva inspiració. El respecte al medi ambient és intrínsec a la feina de Nebot.

Zahorí: cuerpo en vibració / ESTITXU ARROYO (Navarra)

M’interesso en el cos concebut com a ecosistema viu i la seva connexió amb els cicles, l’agricultura … I, especialment, em centro en els saurins com a figura central de la meva investigació. La vibració dels cossos. L’escolta subtil d’aquests espais. Els ossos. La materialitat del cos com a conductora. L’antiga saviesa que ha estat transmesa a través dels cossos, senzills mecanismes i històries. Zahories. Radioestèsia. Moviment i Origen. Font i terra.

Out of Sight / JO MILNE (Hostafrancs / Edimburg)

El projecte Out of sight pretén fer visible els rastres que deixen els pagesos de la zona en treballar la terra. El projecte planteja com el procés creatiu pot establir vincles amb els processos de llaurar i sembrar, creant un dibuix col·laboratiu entre les possibilitats del camp, del pagès i el traç de l’artista. En les dues peces es dona un nou ús a materials quotidians en el món rural per sembrar noves visions del territori i el treball del camp.

… i escoltar l’herba com creix / ANNA FONTANET (Barcelona)

Proposo fer una immersió en l’espai, un recorregut, una partitura de moviment. Crear una banda sonora visual orquestrada pels elements de l’entorn. Afegint, com a part de la recerca, acompanyament sonor i/o plàstic a la composició. Quina afectació té el so de la pluja, el soroll de les pedres sota els nostres peus, l’olor de l’herba? Fins a on podríem aguditzar la nostra percepció sensorial? Que passaria si augmentes la nostra ràtio d’escolta. I si poguéssim escoltar l’herba com creix?

Speaking in Tongues / MONTSE ÁLVAREZ, MAYA BODILEY i LORENZO AVOLIO (Coll de Nargó / Anglaterra / Itàlia)

Speaking in Tongues «parla» de la comunicació, del llenguatge que creem entre persones i amb l’entorn, i crea una realitat paral·lela a través de la curiositat dels intèrprets cap a l’entorn natural. Speaking in Tongues requereix una configuració salvatge; és una col•laboració directa amb els elements de la natura i serveix per celebrar l’entorn intervingut. Pretén ser un viatge de l’audiència guiat per les intèrprets a través del paisatge.

Cap dona ordinària / GRÁINNE O’CARROLL i SOPHIE KASSER (BCN – Suïssa / Irlanda)

Éss un projecte on investiguem la identitat del nostre ser dones, així com les nostres diferents formes corporals, construccions i màscares. Ens preguntem què fa que una persona sigui forta. Què significa realment l’èxit? Per què es col·loquen determinades figures sobre pedestals, elevades a un estatut superior, exposades públicament, afalagades, congelades en el temps? Convidem el públic a trencar el motlle i descobrir un estat fluid sense el pes de la pedra.

Paisatge llunyà / JAUME AMIGÓ (Barcelona / l’Alzina de l’Aguda)

Tens la força de les coses que
cauen amb força, els llamps,
les estrelles, els arbres,
la veritat.
I ets forta com les coses que
pugen amb força, la mar, 
els volcans, els arbres,
la veritat.
Enric Casassas

Quan la flor s’asseca / MAR SERINYÀ GOU (Torroella de Montgrí)

És una acció performàtica que enfoca la mirada cap a allò essencial, prenent la flor seca com a metàfora. Concretament la flor de l’herba de St. Joan (hypericum perforatum), també coneguda com a hipèric o herba de cop, que gaudeix de múltiples propietats medicinals i que es troba als marges dels voltants del poble de l’Alzina de l’Aguda.

CONCERT

Cor tradicional / GALINDAINA (terres de Ponent)

PÚBLIC, DINAR I MOMENTS COMPARTITS

LABORATORIS de CREACIÓ

Laboratori Dance on Land
amb Shinichi Iova- koga (EEUU/Japó/ Suïssa)

Aquest laboratori està dirigit a tothom que vulgui crear un joc artístic entre les matèries primeres que trobem a la natura i l’expressió personal. Desenvoluparem la nostra capacitat sensorial i les respostes creatives tot endinsant-nos en diferents paisatges per estudiar tant els patrons de l’entorn, com les respostes del nostre cos.

Laboratori Land Art. Art Neo-rupestre
amb Nil Nebot (Barcelona)

L’objectiu d’aquest curs és estrènyer els vincles entre la creació artística contemporània, la naturalesa salvatge i l’entorn rural. Posarem en relació l’art i el territori a través de la pràctica desenvolupada per l’artista Nil Nebot, que anomena amb cert caire irònic “Art Neo Rupestre”. Aquesta consisteix a utilitzar per a la creació artística únicament els materials que poden ser trobats en entorns naturals.

Vídeo Resum: Festival NATURES’21

festival NATURES

propostes artístiques en l’entorn rural