2a edició. NATURES’20

Edició #2: 
dia 4 d’octubre 2020
dies 10, 11 i 12 octubre 2020

Amb la participació de:
Emma Riba, David Font, Marta Moran, Xavi Pérez, Pere Vilarrubla, Jaume Amigó, Marcos Nacar, Matilde Bassetti, Oriol Teixidor, Quim Vilagran, Victor Mata, Sara Pons.

Jornada principal amb públic – Diumenge 4 d’octubre

Xerrada i taller – Art i Paisatge
amb Víctor Mata

Un taller per a construir, reconstruir i deixar anar la nostra destresa i creativitat. Els grans vam aprendre la manera de reconstruir una paret de pedra seca, donant una base tècnica per després crear i elaborar escultures a partir de la pedra. Amb els més joves i petits vam treballar a partir de diverses terres del mateix territori al costat de la paret de pedra seca. La xerrada posà en relleu la importància de conservar els paisatges rurals que configuren el nostre entorn físic, així com el nostre univers emocional i identitari.


Recorregut d’Intervencions Artístiques en l’entorn rural

Dels gestos perduts i els sons oblidats / EMMA RIBA I DAVID FONT (Andorra)

Dels gestos perduts i els sons oblidats és una recerca a través del so i el moviment que posa la mirada en els costums i tradicions agrícoles de l‘Andorra del segle passat.
A través de la manipulació de les eines, volem aplegar en forma d’espectacle en viu accions, gestos, sons i ritmes que mostren una activitat ja passada i a la vegada posen en relleu la bellesa del saber fer, la duresa de les feines repetitives, i la necessitat de la tècnica per sobre de la tecnologia.

El món a l’inrevés / JAUME AMIGÓ (l’Alzina de l’Aguda, Lleida)

Gran part del treball consisteix a observar i escoltar la natura per poder plasmar la infinitat de formes, textures i imatges que aquesta ens ofereix. Els meus recursos pictòrics i formals provenen dels elements més primaris de la natura -l’aigua, l’aire, la terra, i el foc- i també dels objectes més quotidians. L’obra sorgeix d’una admiració cega per la bellesa que es pot trobar en cada petit objecte, en cada petita pedra, en cada pessic de pols, en cada petita fulla.

Tierra trazada / MARCOS NACAR I MATILDE BASSETTI (BNC, Itàlia)

Tierra trazada és una investigació sobre el recorregut com a experiència subjectiva. Dos personatges caminen sense ninguna direcció aparent pel territori. Troben artefactes al seu pas i, a través dels esdeveniments que es van succeint, donen nous significats a allò que perceben. Durant la performance comparteixen els seus recorreguts amb el públic, que es converteix en part activa, posant el focus en l’experiència subjectiva de cada un dels participants.
El món que es presenta com a nou quan canvia la percepció, és el món que us volem entregar. Apreciar el rastre dels nostres passos i línies que vau dibuixar a la terra. 

Win-do-w / SARA PONS (Barcelona)

… Win-Do-W és un treball molt personal i poètic, obert a la improvisació, on es barregen els llenguatges i universos del clown, la dansa i el butoh.
Es tracta d’un treball inspirat en el temps dels somnis de la mitologia aborigen, que predeia l’esdevenir de la seva existència a través de la contemplació de l’espai, a l’espera que succeís algun fet que transformés la finestra del paisatge. El projecte també s’inspira amb la idea del poeta Joseph Brodsky sobre la geometria de la finestra, definint-la com la que obre espais físics, espais de la ment i de l’imaginari. … Win-Do-W experimenta des de la senzillesa, l’absurd, el sentit de l’humor, el joc, la transparència i la comicitat.

Inmersió / ORIOL TEIXIDOR (Barcelona)

En el marc de la sèrie IMMERSIONS iniciada l’any 2014, que ja compta amb més de 250 obres entre pintures, dibuixos i escultures, em proposo de realitzar una nova obra totalment vinculada al paisatge que acull el NATURES’20.
Mitjançant l’ús d’elements naturals existents al territori, una ‘immersió’ de gran format transformà temporalment fragments de terra de l’entorn, deixant l’empremta d’una silueta humana de mida real. Una manera de manifestar la relació harmònica entre humans i natura o, per contra, de reflexionar sobre la petja humana que estem deixant en el planeta.

Górecki / QUIM VILAGRAN (Girona)

Górecki és una peça de dansa de curta durada en procés d’investigació i creació que s’inspira en l’escultura de l’artista alemanya Kiki Smith, Costelles, creada el 1987. És una reflexió sobre com la naturalesa humana es relaciona amb el seu entorn, és a dir, com el moviment del tors i el gest respiratori dialoguen amb l’espai. Així mateix, la proposta s’ha investigat a partir de la partitura de la Simfonia núm. 3 del compositor polonès Henryk Górecki, composta el 1976, i també coneguda com a Simfonia de les lamentacions.
Amb les canyes dels canyers com a element escenogràfic es crearà un diàleg amb la natura, amb la senzillesa de la vida rural i la riquesa de les coses que passen amb el pas del temps.

Formes / VÍCTOR MATA (Barcelona)

Formes és una instal·lació de pedra seca feta a partir dels recursos naturals propis de l’indret, que es conceptualitza en consonància amb el paisatge que envolta l’Alzina i amb la morfologia dels camps que modelen el terreny.
L’acció antròpica sobre aquest territori ha transformat històricament la natura original en benefici propi. Avui dia, l’ús de maquinària i la tendència cap a una agricultura extensiva continua modificant el paisatge constituït per camps cerealístics, alguns encara estan delimitats per marges de pedra seca i per estretes franges de vegetació autòctona i altra d’introduïda. Aquests condicionants connecten Formes amb l’ancestral relació dialògica de l’acció humana amb l’evolució natural i el paisatge cultural fruit d’aquest d’equilibri.


Públic, dinar i moments compartits

Laboratori Dansa a la Natura
amb l’Olga Tragant


festival NATURES

propostes artístiques en l’entorn rural