Sobre NATURES

NATURES [festival]

el NATURES és un festival que gira al voltant de propostes artístiques que dialoguen amb la natura i, concretament, amb el paisatge rural de l’Alzina de l’Aguda, a la Noguera (Lleida).

Quan parlem d’art a la natura, de Land Art o LanDance, ens referim a les formes artístiques que treballen a la natura, amb la natura i a partir dels seus elements i la natura. Així doncs, parlem de propostes artístiques en relació amb un territori, un paisatge, uns elements o un entorn específic.

NATURES és escoltar, crear i aprendre de la natura i amb ella. NATURES és espai on repensar, sentir i apreciar l’art des de la natura i on viure la natura des de l’art.

NATURES vol contribuir a dinamitzar un territori pel que fa a l’art i la cultura, creant sinergies entre la població rural local i els vinguts de la ciutat i facilitant una trobada entre Ruralitat i Creació Contemporània.

Motivació

L’any 2005 l’artista Jaume Amigó i la ballarina i coreògrafa Olga Tragant vam arribar a la zona rural de l’Alzina de l’Aguda (la Noguera, Lleida), on vam restaurar les naus d’unes antigues granges en desús per convertir-les en espais de creació, engegant així el projecte de tragantCamp. Des d’aleshores, hem estat treballant per portar a terme diverses activitats que per promoure la creació artística i la sensibilització envers el territori i la natura (tallers, residències, laboratoris, etc).

Durant anys, vam imaginar diverses propostes per posar en marxa un festival a la vora de tragantCamp i, finalment, ja fa tres anys, al 2019, vam decidir tirar endavant la primera edició del festival NATURES.

L’impuls inicial de NATURES sorgeix de la creença que és important donar valor al territori i a la natura i de fer-ho des del llenguatge artístic, donant prioritat a les disciplines artístiques que sentim més properes: les arts plàstiques, la dansa i l’art de l’acció / ‘performance art’.