1a edició. NATURES’19

Edició #1:
dies 7, 8 i 9 de juny de 2019

Amb la participació de:
Anna Rubio, Carlota de Carvajal, Nil Nebot i Pol Batlle, Jaume Amigó, Las dueñas del balón, Marta Galvez, Pep Aymerich i Xavier Masero

Residències de creació

El programa de Residències de Creació està dirigit a creadors professionals amb l’objectiu de donar suport al desenvolupament i mostra de diverses propostes de Dansa – Moviment-Art que s’integrin, es relacionin i dialoguin específicament amb l’entorn rural de l’Alzina de l’Aguda (La Noguera, Lleida).

Jornada principal amb públic – Diumenge 9 de juny

Xerrada i taller de LandArt. Creant Art a la Natura
amb Lluís Sabadell

El Land Art és una disciplina artística que crea Art a la Natura amb fulles, pedres, troncs… Fent servir només els elements que trobem al lloc i amb ajuda del “Joc de Land Art” ideat per Lluís Sabadell Artiga (artista especialitzat en Art i Natura) crearem intervencions artístiques a la Natura, amb els elements naturals. També aprendrem a escollir el millor lloc per a la nostra obra i a documentar-la mitjançant la fotografia.


Recorregut d’Intervencions Artístiques en l’entorn rural

Diàleg Arbori / ANNA RUBIO

Sense l’arbre sóc dona morta parteix del diàleg entre l’arbre i la dona. D’una banda, l’arbre, l’organisme viu més gran del món, el vegetal més fort, que reuneix tot el simbolisme de la vida, des de les seves arrels fins al seu fruit. I d’altra banda, la dona, l’ésser que porta en la seva essència el simbolisme arcaic de l’arbre i al mateix temps reuneix tot el simbolisme de la fertilitat, que és la vida.

Spiral Society / CARLOTA DE CARVAJAL, NIL NEBOT i POL BATLLE

Spiral Society parteix de l’estudi de les formigues, molt comparades amb el comportament estructurat i jeràrquic de la nostra societat. Com es relacionen i com a vegades aquest teixit tan estructurat de comunicació es veu truncat. En aquest moment de ruptura apareix el concepte principal de tota la peça, el fenomen anomenat “l’espiral de la mort”. És un esdeveniment increïble que succeeix quan certes formigues perden el rastre de les feromones que seguien. La que liderava el grup comença a seguir a la formiga que l’estava seguint, per tant, un gran nombre de formigues donen voltes i més voltes en el mateix lloc i, exhaustes, acaben morint.

Nenúfar de terra / JAUME AMIGÓ

Gran part del treball consisteix a observar i escoltar la natura per poder plasmar la infinitat de formes, textures i imatges que aquesta ens ofereix. Els meus recursos pictòrics i formals provenen dels elements més primaris de la natura -l’aigua, l’aire, la terra, i el foc- i també dels objectes més quotidians. L’obra sorgeix d’una admiració cega per la bellesa que es pot trobar en cada petit objecte, en cada petita pedra, en cada pessic de pols, en cada petita fulla.

Sí / LAS DUEÑAS DEL BALÓN

 és un posicionament davant la vida, una decisió. Volem celebrar el nostre sí. Aquell sí intern que estem aprenent i que té més força que el sí extern. I per això ens ajuntem i el ballem. Per recordar-nos la nostra força. Per recordar-nos la nostra decisió. Per fer múscul. I per contagiar a qui ens miri. Per recordar-nos a totes que tenim l’opció. Que és realista.

Dins aquesta dinàmica, que volem que ho encomani tot, ens fem el regal de comptar amb el suport de l’Arantza López Medina i el David Franch que formen La Buena Cia. perquè ens acompanyin a generar l’imaginari d’aquesta peça.

Inside Out / MARTA GALVEZ

Inside Out és una proposta inspirada en la necessitat d’adaptació física a un espai i temps determinat. Per altra banda, les imatges sempre són un gran punt de partida en les meves creacions. La imatge em transporta a un context determinat, em planteja un concepte per investigar i una sèrie de textures amb les quals jugar.

Vés! / PEP AYMERICH

Quan l’ésser humà intervé a la naturalesa ho fa de dues maneres: Una és en profit propi, amb l’explotació forestal, conreus o vies de comunicació, i l’altra és creant bellesa, com amb el LandArt.  A la naturalesa hi ha un desordre caòtic aparent però, per qui la sap veure, hi ha una coherència bella. L’ésser, quan intervé, sempre intenta ordenar-la.

A Natures’19 va treballar amb materials naturals i de l’entorn, com troncs de fusta i pedres. Aquests tenen unes qualitats físiques gairebé oposades, però a través de la manipulació i el seu reordenament, podem donar-los contingut i bellesa. A gaudir de la natura i dels materials que ens ofereix.

Vanitas / XAVIER MASERO

El nostre entorn, la natura, no necessita referents per què és referent en si mateixa. Els artistes sí que en necessitem i fem un constant ús d’ella. En el meu treball, la seva presència és ineludible per què hi trobo tot allò que busco. Ha esdevingut per a mi un infinit catàleg-museu-aparador on m’abasteixo de les formes i estructures que conformen la meva obra. Atribueixo significats a formes que no en tenen, les nomeno de nou…

L’estructura de les coses i no les coses, és allò el que vull, i damunt seu construeixo el meu imaginari. La mort com a sedàs també constitueix una de les potes del meu treball. Ambdues són presents de mil formes a la natura.


Dinar compartit i Concert de cloenda a tragantCamp


festival NATURES

propostes artístiques en l’entorn rural