Art i paisatge: cos, pedra i paisatge

4 d’octubre de 2020
Xerrada i taller
d’Art i Paisatge
amb Víctor Mata

(en col·laboració amb l’Olga Tragant)

Tornar a la Jornada NATURES amb públic

Víctor Mata, especialista en Land Art o Art en el Paisatge, ens guiarà per tal de poder construir, reconstruir i deixar anar la nostra destresa i creativitat. Al final del taller, l’Olga Tragant conduirà una performance / acció des del treball de cos i en relació amb les creacions fetes amb la pedra, on tots els participants al taller hi podran formar part.

Els grans aprendrem la manera de reconstruir una paret de pedra seca, donant-nos una base tècnica per després crear i elaborar escultures a partir de la pedra.

Amb els més joves i petits treballarem a partir de diverses terres del mateix territori al costat de la paret de pedra seca. Aprendrem a fer pintures naturals, elaborarem diversos colors i textures per després crear paisatges sobre pedra i sobre la paret de pedra (aquestes pintures marxen amb l’aigua).

Prèviament, el mateix Víctor Mata farà una xerrada on abordarà la relació entre Art i Paisatge des d’un doble vessant: des de la seva experiència com a artista i des dels seus coneixements com a historiador de l’Art.

La xerrada posarà en relleu la importància de conservar els paisatges rurals que configuren el nostre entorn físic, així com el nostre univers emocional i identitari. A partir de la seva experiència com a creador de treballs a la Natura (Land Art), ens il·lustrarà amb algunes de les seves creacions, exemplificant com des de l’Art es pot patrimonialitzar, reconstruir i artialitzar els paisatges i concretament els paisatges de pedra seca, la majoria oblidats i obsolets.


Víctor Mata (Barcelona)

Historiador i Artista de LandArt, desenvolupa la seva activitat artística i cultural sobre el territori. Creu fermament en la simbiosi entre Natura i Cultura, motiu pel qual cerca l’encaix entre els pro-cessos naturals i l’acció humana.Els seus projectes artístics estan relacionats amb el Land Art, el paisatge i la recuperació de patrimoni arquitectònic. Algunes obres a destacar són: Escenari de la Terra al Happe-ning 2015 celebrat a la Massana (Andorra); la instal·lació Món Dotze i Cúpula de Gel a Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) el 2017. L’any 2018 va treballar en l’execució del Ha-ppening 2018 a Vallvidrera.

Mata compta amb diverses col·laboracions en projectes relacionats amb el paisatge de pedra seca i tradicional del municipi de Begues i la seva posterior artialització lligada a la reconstrucció de barraques de vinya, pous, cisternes, marges. També ha treballat en la creació d’instal·lacions Land Art tributàries, destinades a enaltir el patrimoni arquitectònic i el paisatge que conformen.

Informació pràctica

Data: 4 d’octubre
Dirigit: taller obert a tota mena d’experiències

Preu: 50€ / 20 € nens i nenes fins a 12 anys
Inclou tota la Jornada amb públic del dia 4 d’octubre: la participació en la Xerrada i Taller sobre Art i Paisatge del matí, el dinar popular, el Recorregut Itinerant per veure les Propostes Artístiques en l’entorn rural i el concert – cloenda del dia.

Política de cancel·lació: en el cas de què tragantDansa hagués d’anul·lar el curs-residencial per causes del COVID’19, us tornaríem la totalitat de l’import pagat.

Festival NATURES

Propostes Artístiques en l’entorn rural

Aviat publicarem el programa NATURES’21

Convocatòria NATURES’21
Residències de creació i mostra en l’entorn rural