Art i paisatge: cos, pedra i paisatge

4 d’octubre de 2020

Xerrada i taller
d’Art i Paisatge
amb Víctor Mata

(en col·laboració amb l’Olga Tragant)

Tornar a la Jornada NATURES amb públic

Víctor Mata, especialista en Land Art o Art en el Paisatge, ens guiarà per tal de poder construir, reconstruir i deixar anar la nostra destresa i creativitat.
Al final del taller, l’Olga Tragant conduirà una performance /acció des del treball de cos i en relació a les creacions fetes amb la pedra, on tots els participants al taller hi podran participar.

Els grans aprendrem la manera de reconstruir una paret de pedra seca, donant-nos una base tècnica per després crear i elaborar escultures a partir de la pedra.

Amb els més joves i petits treballarem a partir de diverses terres del mateix territori al costat de la paret de pedra seca. Aprendrem a fer pintures naturals, elaborarem diversos colors i textures per després crear paisatges sobre pedra i sobre la paret de pedra (aquestes pintures marxen amb l’aigua).

Prèviament, el mateix Víctor Mata farà una xerrada on abordarà la relació entre Art i Paisatge des d’un doble vessant: des de la seva experiència com a artista i des dels seus coneixements com a historiador de l’Art.

La xerrada posarà en relleu la importància de conservar els paisatges rurals que configuren el nostre entorn físic, així com el nostre univers emocional i identitari. A partir de la seva experiència com a creador de treballs a la Natura (Land Art), ens il·lustrarà amb algunes de les seves creacions, exemplificant com des de l’Art es pot patrimonialitzar, reconstruir i artialitzar els paisatges i concretament els paisatges de pedra seca, la majoria oblidats i obsolets.


Víctor Mata (Barcelona)

Historiador i Artista de LandArt, desenvolupa la seva activitat artística i cultural sobre el territori. Creu fermament en la simbiosi entre Natura i Cultura, motiu pel qual cerca l’encaix entre els pro-cessos naturals i l’acció humana.Els seus projectes artístics estan relacionats amb el Land Art, el paisatge i la recuperació de patrimoni arquitectònic. Algunes obres a destacar són: Escenari de la Terra al Happe-ning 2015 celebrat a la Massana (Andorra); la instal·lació Món Dotze i Cúpula de Gel a Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) el 2017. L’any 2018 va treballar en l’execució del Ha-ppening 2018 a Vallvidrera.

Mata compta amb diverses col·laboracions en projectes relacionats amb el paisatge de pedra seca i tradicional del municipi de Begues i la seva posterior artialització lligada a la reconstrucció de barraques de vinya, pous, cisternes, marges. També ha treballat en la creació d’instal·lacions Land Art tributàries, destinades a enaltir el patrimoni arquitectònic i el paisatge que conformen.

Informació pràctica

Data: 4 d’octubre
Dirigit: taller obert a tota mena d’experiències

Preu: 50€ / 20 € nens i nenes fins a 12 anys
Inclou tota la Jornada amb públic del dia 4 d’octubre: la participació en la Xerrada i Taller sobre Art i Paisatge del matí, el dinar popular, el Recorregut Itinerant per veure les Propostes Artístiques en l’entorn rural i el concert – cloenda del dia.

Política de cancel·lació: en el cas de què tragantDansa hagués d’anul·lar el curs-residencial per causes del COVID’19, us tornaríem la totalitat de l’import pagat.

Pel cultiu de la Dansa, l’Art i la Natura