[Laboratoris]

dirigit per Marina Tsartsara

El taller proposa com a base de creació la corporalitat en relació amb l’entorn natural. Un diàleg entre el cos i el moviment creatiu, el paisatge i la coreografia de la càmera,  arribant al final del laboratori a la creació d’una peça curta de videodansa.

Investigarem l’entorn natural des dels nostres sentits, ossos, fluids i vísceres. Treballarem amb la nostra corporalitat per dialogar amb l’espai, les seves formes, la llum i objectes naturals inspiradors per escriure, visualitzar i coreografiar narratives. Utilitzarem la càmera per experimentar amb diferents punts de vista, l’enfocament i distàncies, la relació del moviment i el ritme entre la coreografia del cos i de la càmera, i reflexionarem sobre els significats que es poden expressar a través d’aquestes relacions.
Ens aproparem al treball des de metodologies somàtiques, metodologies de creació de videodansa site-specific i metodologies d’investigació i creació artística transdisciplinària, i dedicarem una part teòrica contextual a presentar artistes i treballs de videodansa in situ (site-specific).

Marina Tsartsara (Grècia/ Barcelona)

Ballarina i vídeo artista i artista interdisciplinària (MSc Dansa & Arts Visuals) que es mou entre les arts del moviment i les arts plàstiques i visuals.
La seva recerca artística (practice based research-Universitat de Roehampton, Londres) es centra en projectes transdisciplinaris entre la dansa, art site-specific, el vídeo-art i la metodologia autoetnogràfica somàtica. Els seus treballs s’ha presentat a Europa i als Estats Units, des del 2007 fins avui.

És formadora d’anatomia vivencial de Body-Mind Centering® en Programes Formatius Oficials a Anglaterra, França, Espanya i Grècia i Educadora d’Arts Plàstiques i Visuals.

A qui ens dirigim
No cal experiència prèvia en vídeo o vídeo dansa, i sí és desitjable tenir una base en dansa o en arts visuals, i sobretot una inquietuds per la creació i la composició a través del vídeo.

Material
No necesitarem càmera. Treballarem amb la càmera del mòbil i el muntatge també serà manual, no utilitzarem ordinador. Es molt interessant i creatiu fer-ho així.

Dirigit per Oriol Texidor


El Land Art, o Art de la Terra, és una pràctica escultòrica que s’inscriu en el paisatge natural amb l’objectiu de transformar-ne algun fragment, sovint de manera temporal. L’artista treballa des del mateix territori per tal de copsar allò que el caracteritza, analitzar-ne la matèria física, històrica i espiritual i plantejar algunes variacions possibles que en generin una transformació poètica.

Cada territori té una ànima determinada i cada resposta és específica per aquell indret. En la seva versió més nua, els materials de treball són els elements naturals trobats en el propi terreny que, mitjançant una alteració d’ordre o posició, proposen una visió nova d’aquell paisatge.

En aquest taller farem un reconeixement de l’entorn rural de l’Alzina per detectar-ne la seva naturalesa i seleccionar aquells elements amb els quals voldrem treballar. També cercarem algun racó que ens commogui d’una manera especial i que es convertirà en el nostre suport artístic. Amb aquest material cada participant desenvoluparà un projecte plàstic que provoqui aquesta transformació i estableixi un diàleg nou amb el paisatge. Acabarem generant un document (en foto o vídeo) que serveixi de testimoni permanent d’aquestes obres de caràcter efímer.



Oriol Texidor (Barcelona)

Artista i arquitecte.  Arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya. Es forma en les arts plàstiques de manera autodidacta, mitjançant un viatge de quatre anys que el porta a visitar i estudiar  els principals museus europeus per a conèixer la Història de l’Art, i a retirar-se un temps a les muntanyes, en solitari, on començarà a pintar. Combina el seu treball artístic amb la docència de l’Art, sent professor a Metàfora Studio Arts, on ensenya Land Art entre  altres matèries.

Ha estat artista resident convidat per diversos museus nacionals i internacionals i la seva obra es troba en col·leccions d’art a Espanya, Holanda, França, Bèlgica, Alemanya, Marroc, Anglaterra, Portugal,  Àustria i Argentina.
El seu testimoni ha estat publicat en dos llibres: ‘Espirituals sense religió’ (Fragmenta, 2015), ‘La experiencia contemplativa’ (Kairós, 2017).

A qui ens dirigim
No cal experiència prèvia en Land Art, i sí és desitjable tenir una base en arts plàstiques / visuals, i sobretot una inquietuds  per la creació i  la natura.